Zorgverzekeraar heeft collectieven in gijzeling

AMSTERDAM - Ruim 3,8 miljoen Nederlanders zouden in totaal 223 miljoen euro te veel betalen voor hun zorgverzekering, berekende vergelijkingssite verzekeringssite.nl. Consumenten die een basisverzekering hebben afgesloten, zouden dezelfde polis bij hun verzekeraar ook met collectiviteitskorting kunnen krijgen. Dit zou per persoon zo'n 60 euro per jaar kunnen schelen.

Onzin, vindt Raymond Brood, directeur Health & Benefits van adviesbureau Mercer. 'Als je nu in een collectief stapt, bespaar je inderdaad op korte termijn. Maar als iedereen dit doet, dan zullen de gevolgen op de lange termijn juist ongunstig uitpakken voor de consument.'

Wat is dan het nadeel op de lange termijn?

Een werkgever kan met zijn collectief niet zomaar van de ene verzekeraar naar de andere. Hiervoor is van elke werknemer een handtekening voor opzegging nodig. En omdat dit veel werk is, zal dat niet zo snel gebeuren en is de werkgever als het ware 'gegijzeld' door de verzekeraar. Ze kunnen niet zomaar weg en hebben nauwelijks nog invloed op de prijs en kwaliteit van de zorg die hen geboden wordt.

Belangrijk: laat uzelf altijd goed adviseren door een onafhankelijke expert op dit gebied, bijvoorbeeld een onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.