Checklist wordt verplicht in ziekenhuizen

Ziekenhuizen in Nederland zullen allemaal moeten gaan werken met een checklist bij operaties. Die eis stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg na onderzoek waaruit blijkt dat zo'n lijst vele duizenden doden per jaar scheelt.

De Leeuwarder Courant bericht dat de inspectie wil dat de lijst onderdeel wordt van de verplichte richtlijnen en protocollen waaraan ziekenhuizen zich moeten houden. Ze wil zo snel mogelijk om tafel met de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten.

Onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam toont aan dat als behandelaars consequent een checklist van ruim honderd punten bijhouden, dat zo'n tien doden per dag scheelt. De meeste fouten met dodelijke gevolgen worden voor en na een operatie gemaakt.

Bron: Leeuwarder Courant

Belangrijk: laat uzelf altijd goed adviseren door een onafhankelijke expert op dit gebied, bijvoorbeeld een onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.