Honderden euro's kan de Zorgverzekerde eenvoudig besparen

Zorgverzekerde kan eenvoudig honderden euro's besparen

De zorgverzekering wordt in 2011 weer meer dan honderd euro duurder. Sinds de introductie van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is de basisverzekering 41% duurder geworden. Bij zulke enorme prijsstijgingen komen consumenten wel in beweging, zou je verwachten.

In 2006 stapte 19% van de verzekerden over, maar de jaren erna kwam dat percentage niet boven de 4,3% uit. Het is onbegrijpelijk dat mensen zo weinig interesse tonen voor deze zo belangrijke en bovendien verplichte verzekering. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering bedraagt in 2011 alleen al 200 euro per jaar. De zorgverzekering is een flinke kostenpost binnen ieders huishouden, maar één keer per jaar kijken of je je voordeliger of beter kunt verzekeren, is er niet of nauwelijks bij.

Consumenten beseffen blijkbaar onvoldoende dat je juist bij een zorgverzekering de door jou te betalen premie kunt beïnvloeden. Waarom zou je je verzekeren voor fysiotherapie als je jong en gezond bent en nooit klachten hebt waarvoor je een fysiotherapeut nodig hebt? En waarom zou je kraamzorg meeverzekeren als je zeker weet dat je dat (voorlopig) niet nodig hebt?

Als consumenten zich verzekeren voor de zorg die ze verwachten nodig te hebben, kunnen ze zich vaak veel voordeliger elders verzekeren. Veel Nederlanders kiezen voor zekerheid en sluiten een zorgverzekering af die meer dekt dan ze nodig hebben. Maar reken eens uit wat je extra betaalt voor deze zekerheid. Zet dit bedrag op de bank en gebruik het als je toch wat extra zorg nodig hebt. Dat is veel voordeliger.

Verzekeraars spinnen garen bij de desinteresse voor zorgverzekeringen. Er wordt veel geklaagd over de steeds duurder wordende zorgverzekering. Maar verzekeraars kunnen de premie jaarlijks blijven verhogen als ze niet worden gestraft door weglopende klanten. Het nieuwe zorgstelsel zou de marktwerking bevorderen en de zorgkosten drukken. Daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen. De premiestijgingen kunnen beperkt blijven als verzekeraars de groei van de zorgkosten weten te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door meer aan zorgsturing te doen en goedkopere zorg in te kopen. Consumenten kunnen dan kiezen tussen een dure polis met volledige vrij keuze qua zorgverlener of een lagere premie met een beperkte keuzevrijheid.

Voor het eerst dit jaar lijkt er meer belangstelling te zijn om over te stappen. Independer.nl onderzoekt deze trend sinds half oktober. Op dit moment wil bijna 8% overstappen, terwijl dat vorige week nog een dikke 5% was. De premiestijging van 10% in 2011 en de kredietcrisis schudt de consument misschien eindelijk wakker. Als verzekerden dit jaar massaal overstappen, dan zal dit zorgverzekeraars stimuleren meer haast te maken met kostenreductie. Wie weet komt de marktwerking dan echt van de grond en kunnen de forse premiestijgingen de komende jaren beperkter blijven.

De bewust kiezende zorgverzekerde helpt zo niet alleen zichzelf met een forse besparing, maar indirect ook andere verzekerden.

Bron: De Telegraaf

Belangrijk: laat uzelf altijd goed adviseren door een onafhankelijke expert op dit gebied, bijvoorbeeld een onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.