Twee op drie Nederlanders wil ziekenfonds terug

Twee op de drie Nederlanders verlangt terug naar het ziekenfonds. Dat meldt de website Verzekeringssite.nl zaterdag na onderzoek van TNS Nipo. Volgens de site betalen volwassenen volgend jaar ruim achthonderd euro meer voor hun zorgverzekering, een stijging van 58 procent sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006.

De stijging is voor 52 procent van de ondervraagden de belangrijkste reden om terug te verlangen naar het ziekenfonds. Twaalf procent van de ondervraagden vindt dat zorgverzekeraars nu een betere prijs-kwaliteitverhouding bieden.

In 2011 betaalt elke volwassene gemiddeld 191 euro per maand aan premie en belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage. In 2005 waren Nederlanders 121 euro in de maand kwijt. Jaarlijks betekent dit een stijging van 840 euro.

Het nieuwe zorgstelsel werd in 2006 ingevoerd om te zorgen voor meer marktwerkingdestijds wisselde ongeveer negentien procent van de verzekerden van zorgverzekering. Sindsdien schommelt het aantal overstappers rond 4 procent.

Directeur van Verzekeringssite.nl Erik Hordijk stelt dat zorgverzekeraars hierdoor minder op prijs hoeven te concurreren. "Als klanten blijven zitten, voelen met name grote verzekeringsmaatschappijen geen impuls om lagere premies te bieden. Momenteel is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering bijna 250 euro. Door over te stappen, besparen consumenten niet alleen flink, maar dwingen zij de verzekeraars ook om met scherpere premies te komen."

Bron: Trouw

Belangrijk: laat uzelf altijd goed adviseren door een onafhankelijke expert op dit gebied, bijvoorbeeld een onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.