Ademanalyse onthult alarmsignalen

Bloed prikken krijgt concurrentie van adem analyseren. Door moleculen in uitgeademde lucht op te sporen, hopen onderzoekers de eerste tekenen van een reeks ziekten bloot te leggen.

Moleculen

Er wordt wereldwijd volop onderzoek verricht naar ziekten die via een ademtest kunnen worden opgespoord. Kanker, tuberculose, lever-, nier- en hartaandoeningen komen hiervoor in aanmerking. Analyse van moleculen in adem is recentelijk in de New York Times als 'de toekomst van medisch testen' aangeduid.

Alarmsignalen

Ook onderzoekers van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis ontwikkelen onderzoek naar 'markers' in adem. Dit zijn signalen in het lichaam die iets vertellen over wat zich in de longen afspeelt of hoe een patiënt op een behandeling reageert. Dit soort signalen wordt tot nu toe vooral via bloed in kaart gebracht.

In de longen

Kinderlongarts dr. Mariëlle Pijnenburg: "Bij longziekten als astma en taaislijmziekte (cystische fibrose) is het logischer om de adem te meten. Immers, je ademt uit wat in je longen zit. Voor kinderen is een blaastest ook prettiger dan steeds bloed te moeten laten prikken."

Blauwzuurgas

Nu gaat het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, samen met het UMC St Radboud, zoeken naar een betrouwbare analyse van blauwzuurgas. Dit gas wordt in de longen geproduceerd door een bepaalde bacterie. Als patiënten met taaislijmziekte deze bacterie hebben, moeten ze zo snel mogelijk worden behandeld. Zit de bacil te lang in de longen, dan is hij bijna niet meer weg te krijgen.

Inzet laser

Samen met de TU Delft zoekt het Erasmus MC-Sophia naar manieren om een laser in te zetten bij ademanalyse. De laser wordt hierbij door de uitgeademde lucht geleid. Uit de absorptie van het licht moeten artsen informatie kunnen halen over welke stoffen er in de uitademingslucht zitten bij kinderen met astma of taaislijmziekte. Mogelijk kan zo astma bij jonge kinderen worden vastgesteld. Deze aandoening is nu nog moeilijk te diagnosticeren bij hen.

Bron: zORGPORTAAL

Belangrijk: laat uzelf altijd goed adviseren door een onafhankelijke expert op dit gebied, bijvoorbeeld een onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.