Bloedtest voor hartziekte

De lange medische weg die bewandeld moet worden om te concluderen of men lijdt aan een hart- of vaatziekte, kan met één simpele bloedtest worden opgelost. Het betreft een genentest die zo rond de 50 tot 200 euro zal kosten; de huidige dik twee maanden durende diagnosticering ligt rond de 1500 euro per patiënt.

De bloedtest ziet of het hart van de patiënt in de week voor de test zuurstofgebrek heeft gehad. De verwachting is dat de huisarts straks de bloedtest kan gaan doen. Op dit moment proberen de medisch specialisten van het Erasmus Medisch Centrum de bloedtest uit op 1000 patiënten in het Rotterdamse ziekenhuis en de eerste resultaten zijn veelbelovend. ,,Dat is een enorme stap vooruit, aangezien hart-en vaatziekte doodsoorzaak nummer 1 in ons land is," meldt de bij het onderzoek betrokken cardioloog Eric Duckers.

Op dit moment gaan mensen met hartklachten eerst naar de huisarts. Die verwijst naar het ziekenhuis en het duurt dan bijna twee maanden voordat de patiënt daar terecht kan. Vervolgens volgen er weer weken van onderzoeken. Zo krijgt de patiënt een gesprek met een cardioloog, wordt algemeen lichamelijk onderzoek verricht, moet de patiënt op de fiets stappen voor een functietest en worden er hartfilmpjes en hartscans gemaakt. Dit is straks allemaal overbodig.

Bron: De Telegraaf

Belangrijk: laat uzelf altijd goed adviseren door een onafhankelijke expert op dit gebied, bijvoorbeeld een onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.