Hier op letten als je een reisverzekering afsluit

Voor veel mensen is deze vakantieperiode een uitgelezen tijdstip om zich te oriënteren op een reisverzekering. Waar moet je op letten wanneer je een reisverzekering afsluit?

Om met een gerust hart op vakantie te gaan, sluiten veel mensen een reisverzekering af. Maar zo'n verzekering dekt niet alles, en bovendien moet je opletten dat je zaken niet dubbel gedekt zijn. Op welke zaken moet je letten wanneer je een reisverzekering afsluit? Z24 zette per categorie enkele veelvoorkomende uitsluitingen en mogelijke dubbelingen op een rijtje.

Medische kosten

Veel medische kosten in het buitenland vallen al onder de dekking van je gewone ziektekostenverzekering. De basisverzekering dekt spoedeisende hulp in de Europese Unie en aangrenzende landen rond het Middellandse Zeegebied zoals Turkije en Marokko. Voor niet-spoedeisende zorg geldt dekking tot het Nederlandse tarief. Buiten Europa geldt in de regel dat spoedeisende hulp tegen de in Nederland geldende prijs wordt vergoed. In dure landen waar de tarieven hoger zijn dan in ons land -zoals in de Verenigde Staten- loont het dus om je extra te verzekeren tegen mogelijke ziektekosten met een reisverzekering.

Uitsluitingen

Ziekenvervoer terug naar huis (repatriatiekosten dus) wordt niet altijd gedekt door je reisverzekering. Ook is letsel dat veroorzaakt wordt door bepaalde sporten zijn soms uitgesloten van dekking door je reisverzekering zoals bijvoorbeeld duiken of skiën. Liefhebbers van een sportieve vakantie doen er goed aan even na te lopen of letsel van de sporten die ze willen beoefenen wel wordt gedekt.

Dekkingsgebied

Goed om te weten is dat reisverzekeringen verschillende dekkingsgebieden kennen. Onder Europa-dekking valt in de regel: alle landen binnen Europa, inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en alle niet- Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee. Dit betekent dat ook Marokko, Tunesië, Algerije, Libië, Egypte, Israël, Libanon en Aziatisch Turkije onder de dekking vallen.

Onder werelddekking vallen alle landen ter wereld zoals de naam al doet vermoeden, al vallen oorlogsgebieden, denk aan Afghanistan en Irak, soms ook niet onder de dekking.

Bagage

Diefstal, verlies, vermissing of beschadiging van je bagage valt vaak ook onder de dekking van je reisverzekering. Maar hier zitten enkele addertjes onder het gras. Kijk bijvoorbeeld goed na hoe hoog de maximale vergoeding voor je spullen is. Het plafond van de vergoeding kan nogal verschillen per verzekering. Bovendien is geld dat je bij je hebt vaak uitgesloten van dekking en gelden er per productgroep maximale dekkingen.

Houd er bovendien rekening mee dat van spullen die meer dan een jaar oud zijn vaak niet meer dan de dagwaarde wordt vergoed, en die kan flink tegenvallen. Daar wordt dan nog eens het eigen risico op in mindering gebracht waardoor er vaak weinig overblijft.

Naast al deze mogelijke uitsluitingen in de rubriek bagage, zijn er ook mogelijke dubbelingen in de dekking. Bij sommige inboedelverzekeringen zijn je spullen bijvoorbeeld ook buitenshuis verzekerd. Wie een creditcard heeft, doet er goed aan even na te kijken welke dekkingen hierop rusten. Vaak zijn aankopen met je plastic geld nog lang verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. Ook op vakantie.

Autopech

Veel reisverzekeringen bieden je de mogelijkheid om je te verzekeren voor hulp bij autopech over de grens. Veel mensen zijn hier echter al op een andere manier voor verzekerd. Heb je je auto all risk verzekerd? Dikke kans dat hier een (internationale pechservice) onder valt. Heb je een relatief nieuwe wagen die je laat onderhouden door een erkende dealer? Dan valt een internationale pechhulp vaak onder de zogenaamde mobiliteitsgarantie. Kijk ook op dit onderdeel dus goed uit dat je je niet dubbel verzekert.

Bron: Z24

Belangrijk: laat uzelf altijd goed adviseren door een onafhankelijke expert op dit gebied, bijvoorbeeld een onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.