Leve het rookverbod en de valhelm

Preventie is misschien niet zo sexy, het redt wel duizenden mensenlevens. Jaarlijks worden minstens 16.000 sterfgevallen in Nederland dankzij preventieve maatregelen voorkomen. Dat aantal is veel hoger dan experts dachten.

Successen

Onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC hebben de belangrijkste maatregelen in de afgelopen vier decennia verzameld. De maatregelen blijken minstens 16.000 sterfgevallen en honderdduizenden ziektegevallen per jaar te voorkomen. Vrijdag 11 maart presenteerden de wetenschappers hun bevindingen in Rotterdam, in het boek 'Successen van preventie'.

Rookverbod

De bestrijding van tabaksgebruik was het allergrootste succes van preventie de afgelopen veertig jaar: minder roken heeft geleid tot veel minder hartinfarcten en minder gevallen van longkanker. Tabaksbestrijding is verantwoordelijk voor meer dan een derde van de vermeden sterfgevallen.

Valhelm en rotonde

Ook opsporing en behandeling van hoge bloeddruk en betere verkeersveiligheid schelen jaarlijks duizenden doden en tienduizenden ziektegevallen. Deze winst is mede te danken aan het verplicht dragen van een bromfietshelm en de aanleg van rotondes.

Slechte patat

Minder bekende sucessen zijn de preventie van wiegendood en de verwijdering van ongezonde transvetzuren uit de voeding. 'Successen van preventie' beschrijft de 22 meest aansprekende voorbeelden uit de afgelopen veertig jaar.

Jubileumboek

De afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg maakte de inventarisatie in het kader van haar veertigjarig jubileum. Prof. Johan Mackenbach: "Of met preventie ook de laatste tijd nog successen zijn behaald, was niet bekend bij gebrek aan een eigentijds overzicht. Om deze leemte te vullen, zijn wij voor de afgelopen veertig jaar nagegaan met welke maatregelen aantoonbare gezondheidswinst is behaald. Daarbij maakten we ook een schatting van het aantal ziekte- of sterfgevallen dat door het betreffende succes is vermeden. Deze aantallen waren veel hoger dan verwacht. Preventie is nog steeds succesvol."

Bron: Zorgportaal

Belangrijk: laat uzelf altijd goed adviseren door een onafhankelijke expert op dit gebied, bijvoorbeeld een onafhankelijke vergelijker van zorgverzekeringen.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.